Josep Sunyol ΙΙ (ο πολιτικός)

Ο Josep Sunyol γεννήθηκε στις 21 Απριλίου του 1898 στην πόλη της Βαρκελώνης, μέλος εύπορης και πολιτικής οικογένειας (ο πατέρας του, ήτανε μεγαλοβιομήχανος). Ο ίδιος ασχολήθηκε κυρίως με την πολιτική και πρωτοεκλέχθηκε βουλευτής το 1931, με το Ακροαριστερό Αυτονομιστικό Καταλανικό κόμμα την "Esquerra Republicana de Catalunya" ή "ERC" εν συντομία. (Στις τελευταίες εκλογές του 2004 το ERC πήρε 652.196 ψήφους το 2,52% του συνόλου, ενώ είναι το 4ο κόμμα στην Ισπανία και το 3ο στην Καταλονία).

Ο Josep Sunyol ήτανε μέλος της "Acciο Catalana" μιας ακροαριστερής αναρχικής οργάνωσης. (σ.σ. οι αναρχικοί συμμετείχαν κανονικά στις εκλογές (όχι του 1936) ενώ είχανε και κάποιους βουλευτές). Οι αναρχικοί καταδίκαζαν κάθε έννοια του κράτους και αρνούνταν την ιδέα της εξουσίας.

Ως μέλος της Μπαρτσελόνα, ο Josep Sunyol προσπάθησε να συνδέσει την πολιτική με το ποδόσφαιρο αρθρογραφώντας σε εφημερίδες. Σε μια εποχή μάλιστα που τα επεισόδια ήταν συχνό φαινόμενο μέσα στα γήπεδα και οι αφορμές τους, πολλές φορές πολιτικού και κοινωνικού περιεχομένου.

Ο Josep Sunyol ποτέ δεν ενδιαφέρθηκε πραγματικά για την ομάδα του. Αντίθετα την χρησιμοποίησε ως μέσο έκφρασης των ακραίων εθνικιστικών του απόψεων.


Ο Επιχειρηματίας, δικηγόρος, δημοσιογράφος, πρόεδρος της Μπαρτσελόνα και πολιτικός Josep Sunyol.

Ο Josep Sunyol δίχασε όχι μόνο την ομάδα του αλλά και την ίδια τη χώρα του, την Καταλονία. Ο Σουνυόλ έγινε πρόεδρος της Μπαρτσελόνα το 1935 (αφού είχε είδη εκλεγεί για πρώτη φορά στη Βουλή το 1931 και επανεκλέγει το 1933). Ο Σουνυόλ εκμεταλλεύτηκε τη θέση στην ομάδα της Βαρκελώνης για ψηφοθηρικούς λόγους. Επανεξελέγη με άνεση στη Βουλή τον Ιούλιο του 1936 (Ένα χρόνο μετά την ανάληψη της προεδρίας της Μπαρτσελόνα) διπλασιάζοντας τη δύναμη του κόμματος του.

Ο Josep Sunyol εκτελέστηκε στις 6 Αυγούστου του 1936. Το γεγονός συνέβη όταν επέστρεφε από τη Μαδρίτη. Ο σκοπός του ταξιδιού του είχε καθαρά σχέση με το επιχειρησιακό μέρος του εμφυλίου πολέμου. Να συναντηθεί και να οργανώσει με άλλους Καταλανούς, τη στρατιωτική τους δράση (από την μία μεριά ήταν οι Δημοκρατικοί, οι Φιλελεύθεροι, οι Κομμουνιστές και οι Αναρχικοί) ενώ από την άλλη οι δυνάμεις του Φράνκο.

Επιστρέφοντας από τη Μαδρίτη κι ενώ είχε διασχίσει την κωμόπολη της Γκουαδαράμα έπεσε σε στρατιωτικό μπλόκο. Ο Σουνυόλ συνελήφθη και εκτελέστηκε στις 6η Αυγούστου του 1936 .

Ο Josep Sunyol δίχασε και διχάζει ακόμη και σήμερα την ομάδα της Βαρκελώνης. Η πεντηκοστή επέτειος της εκτέλεσης του, το 1986, αγνοήθηκε παντελώς από την ομάδα του (την Μπαρτσελόνα). Ενώ κάτω από ασφυκτικές πιέσεις φανατικών εθνικιστών, η διοίκηση υπέκυψε τελικά στο αίτημα τους - και τίμησε τελικά τον εκτελεσθέντα πρώην πρόεδρο της.

Το 1996 και με το κλίμα βαρύ στις τάξεις της Μπαρτσελόνα λόγο της απώλειας δύο συνεχόμενων τίτλων, ή τότε διοίκηση κατάλαβε ότι δεν τη συνέφερε να πάει κόντρα σε έναν συγκεκριμένο πολιτικό χώρο, έτσι ενέδωσε - αφού οι εκλογές ήταν κοντά (το επόμενο καλοκαίρι) και το κλίμα βαρύ εξ αιτίας των τίτλων και της πτωτικής πορείας στο αγωνιστικό σκέλος.

Ο Josep Sunyol δεν ασχολήθηκε ποτέ σοβαρά με το ποδόσφαιρο και τη δική του ομάδα. Ο Josep Sunyol Ήταν πρώτα και πάνω από όλα πολιτικός που χρησιμοποίησε την ομάδα για τις πολιτικές του επιδιώξεις. Ενώ και η δράση του δίχασε, καθώς ήταν ένας εκ των φανατικών και ένας εκ των πρωταγωνιστών όλων αυτών που προηγήθησαν του εμφυλίου πολέμου.

Ενώ αμφίβολη και διχαστική ήταν και η γενικότερη στάση του κόμματος του, των εθνικιστών της Escuera. Η ERC κατά τη διάρκεια του Ισπανικού Εμφυλίου και πιο συγκεκριμένα κατά τη διακήρυξη του Λαϊκού Μετώπου κατά του Φράνκο είχε συμφωνήσει να έχει η Καταλονία την αυτονομία που είχε και παλιότερα και όχι την ανεξαρτησία της.

Γι' αυτό και όταν η Escuera απο μόνη της και εντελώς αυθαίρετα ανακήρυξε την Ανεξαρτησία της Καταλονίας δεν είχε την υποστήριξη των συμμάχων (παρά μόνον κάποιων κομμουνιστών προσκείμενων στον Στάλιν). Αυτό είχε σαν συνέπεια να ξεσπάσει νέος εμφύλιος μέσα στη Βαρκελώνη μεταξύ των εθνικιστών της “ERC-Σταλινικών” και των “Αναρχικών-Σοσιαλιστών”, ο οποίος είχε σαν συνέπεια την κατάρρευση του μετώπου στην Καταλονία και την κατάληψη της Βαρκελώνης από τον Φράνκο μέσα σε δυο μήνες.

Τέλος κι όσον αφορά την αντίσταση αυτή ποτέ δεν ήταν μονόπλευρη καθώς την ίδια περίοδο συνελήφθη και βασανίστηκε και ο αντίστοιχος πρόεδρος της Ρεάλ "Rafael Sánchez Guerra"(1935-1939), λόγω των δημοκρατικών του πιστεύω!!


* Το Ακροαριστερό Αυτονομιστικό Καταλανικό κόμμα του κυρίου Σουνιόλ η "Esquerra Republicana de Catalunya" στην Ισπανική Βουλή.

Εκλογές 1931 (31 έδρες)
Εκλογές 1933 (18 έδρες)
Εκλογές 1936 (36 έδρες) ένα χρόνο μετά την ανάληψη της προεδρίας της Μπαρτσελόνα από το Σουνιόλ - διπλασιασμός των εδρών
Εκλογές 1977 (1 έδρα)
Εκλογές 1979 (1 έδρα)
Εκλογές 1982 (1 έδρα)
Εκλογές 1986 (0 έδρες)
Εκλογές 1989 (0 έδρες)
Εκλογές 1993 (1 έδρα)
Εκλογές 1996 (1 έδρα)
Εκλογές 2000 (1 έδρα) ποσοστό 0,84%
Εκλογές 2004 (8 έδρες)
ποσοστό 2,52%

Αναλυτικότερα τα ποσοστά και οι ψήφοι για το ERC εδώ.